Luahanku!
Busy!Homework time
BADARIAH KAKAK: Kepentingan kaum hawa' menutup aurat dan berhijab

Thursday

Kepentingan kaum hawa' menutup aurat dan berhijab

Firman Allah SWT  : Wahai nabi,suruhlah isteri-isterimu,anak-anak perempuanmu dan isteri -isteri oang mukmin. Hendaklah mereka mengulurkan pakaian,menutup ke seluruh tubuh mereka yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali sebagai perempuan yang baik-baik maka dgn itu mereka tidak diganggu. Dan ingatlah Allah adalah Maha Pengampun lgi Maha Penyayang (AL-AHZAB : 59)

Berdasarkan firman ini Allah SWT menyuruh kita menutup aurat dgn betul...banyak kelebihan jika kita berhijab antaranya :
> ALLAH SWT sayang kepada umatnya yang pandai menjaga aurat dan batas pergaulan
> kita akan nampak lebih ayu,sopan dan lebih cantik
> dapat pahala tetapi lebih berganda pahalanya bila kita menutup aurat dgn seikhlas hati
> tanda awal menjadi insan yang bertakwa dan beriman
> tidak perlu menukarkn pakaian atau memakai telekung solat jika aurat kita tidak terdedah,terus shja solat     menggunakan pakaian yang kita pakai jika todak terdedah aurat dan terkena kotoran
> jika kita melabuhkan lg hijab yang dipakai,kita mengikut syariat,bermakna kita melakukan sunnah
> satu dakwah
> bantu kaum adam menjaga mata mereka.

MALANG ye,zaman sekarang (zaman serba canggih nie)  kepentingan behijab dipandang serong terutama di kalangan masyarakat kita. Kepentingan berhijab bagi saya, mengukuhkan martabat maruah seorang perempuan.Ingin kecantikan kita tidak perlu nk mempamerkan aurat kita kepada semua orang cukup lah kita mepamerkan kepada sang SUAMI kita pada masa akan datang. DIsamping itu,berhijab melindungi kita dari kejahatan atau maksiat di sekeliling kita, bila kita berhijab and menutup aurat kita akan rasa diri kita lebih selamat dari kejahatan. SEKIAN THANKS :D3 comments :

  1. update ga

    http://www.nurinaizzati.com/2014/02/update-giveaway-world-hijab-day.html

    ReplyDelete
  2. update pemenang

    http://www.nurinaizzati.com/2014/02/dan-pemenangnya.html

    ReplyDelete