Luahanku!
Busy!Homework time
BADARIAH KAKAK: SIAPAKAH MANUSIA YANG PALING KACAK DICIPTAKAN OLEH ALLAH??

Sunday

SIAPAKAH MANUSIA YANG PALING KACAK DICIPTAKAN OLEH ALLAH??


Assalamualaikum..

Jika kita ditanya, siapakah nabi Allah yang paling kacak di dunia?)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Mesti ramai yang akan menjawab Nabi Yusuf yang paling kacak.. Sebenarnya, ada lagi satu fakta menarik yang kita tidak pernah ketahui sebelum ini.. Ia diceritakan oleh seorang ustaz..
.
.
.
.
.
.
.
"ketampanan Nabi Yusuf mampu membuat wanita terpotong jarinya, tetapi ketampanan Nabi Muhammad sehingga tertusuk hati manusia apabila memandang wajahnya."

Ini adalah jawapan ayahanda saya apabila saya ditanyakan nabi Allah yang manakah paling tampan. Maknanya, Nabi Muhammad itu sendiri lebih tampan berbanding nabi Yusuf. Ia terbukti apabila ulama Yahudi itu sendiri memeluk Islam apabila pertama kali bersua muka dengan Rasulullah s.a.w lantas melafazkan keislaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda..
.
.
.
.
.
.
.
.
tetapi.. antara kedua-dua Nabi Allah itu, ade lagi seorang Nabi yang paling tampan yang telah dijadikan Allah di muka bumi ini iaitu, Nabi Adam a.s, bapa kepada seluruh umat manusia. Kalau nak tengok bukti dan kesan-kesan yang kita berasal daripada jenis yang sama ialah lihatlah pada warna kuku anda masing-masing. Ia berwarna putih kemerah-merahan bukan?? dan itulah warna kulit nabi Adam. Di antara peninggalan beliau yang berasal daripada syurga..

"An-Nisa [1] Hai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menjadikan kamu dari seorang diri (Adam), dan daripadanya dijadikan isterinya (Hawa), dan yang membiakkan dari keduanyalelaki dan perempuan yang ramai."

Manusia paling tampan sekali adalah Nabi Adam sebab dia dihasilkan sendiri oleh Allah.

Ketampanan Nabi Yusuf adalah 1/8 dari ketampanan Nabi Adam.
Manakala ketampanan Nabi Muhammad S.A.W adalah 1/4 dari ketampanan Nabi Adam.

Bermakna, Nabi Muhammad lebih Tampan dari Nabi Yusuf walaupun lebih ramai yang mengetahui kisah ketampanan Nabi Yusuf sehingga mempesonanak Zulaikha.

Jangan lupa, lekukan diantara diatas bibir dan dibawah hidung adalah hasil daripada sentuhan jari Azazil kerana terlalu terpesona dengan kesempurnaan Nabi Adam sebelum ditiupkan roh keatasnya.

5 comments :

 1. Alhamdulillah... Nurul menambah ilmu dihari jumaat ni.. Thanks Sharing :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. alhamdulillah :D kita sesama islam harus berkongsi maklumat bersama-sama

   Delete
 2. join my site and link to me.

  ReplyDelete
 3. terima kasih ats pkongsian..mnarikkk..

  ReplyDelete